Wykładowcy / Eksperci

dr inż. Agnieszka Stępowska

Zdjęcie Agnieszka Stępowska
Ikona tytuł naukowy

Stanowisko:

adiunkt

Specjalista w zakresie  zielarstwa i warzywnictwa.

Pracownik Instytutu Ogrodnictwa, Konsultant naukowy Wydawnictwa Plantpress Sp. z o.o.

Specjalizuje się w zagadnieniach:

  • Warzywnictwo
  • Zielarstwo

Prowadzone zajęcia:

  • Warzywnictwo
  • Nasiennictwo warzywne
  • Warzywa małoznane
  • Inżynieria szklarniowa
  • Zielarstwo
  • Warzywa mało znane 
  • Warzywnictwo gruntowe 
  • Wykorzystanie i promocja warzyw 

Współpracuje z:

  • Pracownik Instytutu Ogrodnictwa-Państwowego Instytutu Badawczego
  • Konsultant naukowy Wyd. Plantpress Sp. Z o.o. czasopisma Szklarnie-Tunele-Osłony, Hasło Ogrodnicze
  • Podmioty komercyjne branży ogrodniczej (hodowcy i dystrybutorzy nasion, producenci i dystrybutorzy rozsad, nawozów, podłoży itp.)  
  • Gospodarstwa warzywnicze
  • Media branżowe
  • Szkoły ponadgimnazjalne o profilu branżowym

Publikacje:

  • Kunstman G., Kunstman P., Lasyk Ł., Nowak J.S., Stępowska A., Kowalczyk W., Dybaś J., Szczęsny-Matysiak E. (2022). Nondestructive Detection Method for the Calcium and Nitrogen Content of Living Plants Based on Convolutional Neural Networks (CNN) Using Multispectral Images. Agriculture,12(6), 747; https://doi.org/10.3390/agriculture12060747,
  • Stępowska A. 2020. Racjonalne nawożenie papryki w uprawie gruntowej pod osłonami. Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice, 32 str.
  • Stępowska A., Wawrzyniak A., 2020. Dawne odmiany do ogrodów przydomowych. Rośliny warzywne. Pomidor. Instytut Ogrodnictwa Skierniewice: 64 str.

Udział w projektach:

  • Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój (PO WER). Priorytet III Szkolnictwo Wyższe dla gospodarki i rozwoju. Działanie 3.5 Kompleksowe programy dla szkół wyższych „APERTUS – uczelnia dostępna dla wszystkich
  • Program Operacyjny Inteligentny Rozwój, Działanie 1.1, Poddziałanie, Projekty B+R przedsiębiorstw, Poddziałanie  1.1.1 Badania przemysłowe i prace rozwojowe realizowane przez przedsiębiorstwa: „Nowa technologia przemysłowej produkcji wysokiej jakości sałaty o zredukowanej do poziomu dolnej granicy oznaczalności zawartości azotynów i azotanów z wykorzystaniem innowacyjnych technik LED i NFT”.
  • „Opracowanie innowacyjnego kombajnu do zbioru brokułów”
  • „Możliwości uprawy innowacyjnych odmian i gatunków warzyw jako surowców dla kategorii Baby Food”
  • Program strategiczny NCBiR - BIOSTRATEG2/298549/6/NCBR/2016: „Opracowanie inteligentnej metody oceny fizjologicznego stanu roślin z wykorzystaniem obrazowania multispektralnego w zrównoważonej produkcji roślinnej”
  • COST Action CA FA1105 ”Towards a sustainable and productive EU organic greenhouse horticulture - BioGreenhouse” –expert of Working Group 2 (Soil fertility, suppressiveness and water management.
  • Program Operacyjny Innowacyjna Gospodarka. Poddziałanie 1.3.1. WND-POIG. 01.03.01-00-129/09 – „Polskie szczepy Trichoderma w ochronie roślin i zagospodarowaniu odpadów organicznych” („Zastosowanie „szczepionek” i biomasy Trichoderma sp. w integrowanej produkcji warzyw”)

Zainteresowania:

  • literatura
  • historia mody i lalek
  • obyczajowość i wzornictwo XX w.
  • rękodzieło
  • krajoznawstwo
  • zwierzęta